Válassza ki az országát!Válassza ki az országát!
Magyarország - lakossági

Hogyan rakjuk le a Tarkett padlót?

A Tarkett termékei és technikái minden eddiginél könnyebbé teszik az új padló fektetését. Íme néhány egyszerű módszer, hogy biztosan a legjobb eredményt érje el.

Szánjon rá időt
Az új padló fektetése még soha nem volt ilyen könnyű, legyen szó fa, laminált vagy PVC padlóról. Valamennyi padlónkat úgy terveztük, hogy könnyű legyen fektetni, de bármilyen projektnél rá kell szánnia az időt, hogy a legjobb eredményt kapja. Szánjon egy kicsivel több időt az előkészületekre és a projekt befejezése örömöt, és nem kötelezettséget jelent majd.

Mielőtt elkezdené – Ellenőrző lista

  • A tér téglalap vagy négyzet alakú, folyosó vagy előszoba? Döntse el, melyik irányban fekteti majd le a padlót.
  • Elegendő mennyiség van-e a kiválasztott padlóból az egész terület befedéséhez?
  • Megfelelő ráhagyással kalkulált az egyenetlen szélek és sarkok miatt?
  • Győződjön meg róla, hogy a hőmérséklet és a páratartalom normál értékű (általában 18° C felett és 40-70% közti relatív páratartalom). Különösen a fa esetében mindkettő egyenletes szintje (30-60% közötti relatív páratartalom) szükséges.
  • Győződjön meg róla, hogy az aljzat tiszta és száraz.
  • Felhasználás előtt a padlót bontatlanul tárolja 24-48 óráig a szobában, ezzel alkalmazkodhat a környező hőmérsékleti viszonyokhoz.
  • Nincs szüksége bonyolult szerszámra egyik padlónk fektetéséhez sem, de legyen Önnél éles kés a PVC-hez, vagy fűrész a fa és laminált padlókhoz.

Előkészület
A burkolatnak vízszintesnek, szilárdnak és száraznak kell lennie, függetlenül attól, hogy PVC, laminált vagy fapadlót fektet-e le. Porszívózza fel alaposan a felületet, hogy az teljesen tiszta és törmelékmentes legyen.

Ahová laminált és fapadló fektethető:

Beton – Ha még új, akkor hagyja száradni legalább 90 napig. Használjon párazáró réteget és akusztikus alátétre vagy a kettő kombinációjára is szüksége lesz

Fa – Megfelelően kell szellőztetni, és a laza deszkákat le kell szögezni vagy csavarozni, hogy ne mozogjanak. Ne használjon párazáró réteget.

Padlószőnyeg – Csak a rövidszálú padlószőnyegre lehet lerakni közvetlenül a fa padlóburkolatot. Ne használjon alátétet.

Padlólap – Kizárólag egy rétegű lehet, kilazult lapok, repedések és más rongálódás nélkül.

Ahová PVC fektethető:
Bármilyen felületre, de ügyelni kell a következőkre:

Alaposan tisztítsa meg – távolítson el mindennemű festék, olaj, viasz, lakk és oldószerfoltot.

Simítsa le – távolítsa el vagy csiszoljon le minden rögöt és kitüremkedést, például a szögfejeket és a felületi egyenetlenségeket.

Javítsa meg – keresse meg a lyukakat és a repedéseket, és javítsa meg őket. Bármilyen típusú tömítőanyagot is használ, hagyja teljesen megszáradni a padló fektetése előtt.

Egyenesen előre
Bármilyen irányban is fekteti le a padlót, az adott helyiség kifogástalan felületénél szeretné elkerülni a hajlott és ferde padlókat és lapokat. Győződjön meg róla, hogy az első sor teljesen egyenes faltól falig – egy ceruzával megrajzolt vonal sokat segíthet – folyamatosan ellenőrizze, ahogy halad előre.

Ügyeljen a résekre
Mivel természetes alapanyagú termékek, a laminált és fapadlók a hőmérséklet és a páratartalom változásával tágulnak vagy zsugorodnak. Fontos, hogy hagyjon egy kis ’tágulási hézagot’ a helyiség alaprajza mentén, hogy a padlónak legyen elegendő mozgástere. Ez azt jelenti, hogy az első deszkasornak a faltól legalább 8-10 mm-re kell kerülnie. A szegély vagy szegélyléc általában eltakarja ezt a rést, ha már a padló fektetése befejeződött.

Vigyázz, kész, rajt!

Laminált padló
A T-Lock és az új 2-Lock rendszerek könnyebbé teszik a laminált padlók fektetését – különösen igaz ez az utóbbira, amely még jobban felgyorsítja a munkát. Csak össze kell pattintani őket ragasztó, szögek és bonyolult szerszámok használata nélkül. Ellenőrizze, hány sorra lesz szüksége – a helyiségben szellősen rakja le a padlólapokat – és bizonyosodjon meg arról, hogy az utolsó sor levágáskor nem lesz túl keskeny (kevesebb, mint 50 mm). Ha mégis így van, akkor vágja le az első sort úgy, hogy az utolsó is kellően széles maradjon. Így a padló erősebb lesz, és jobban fog kinézni.

Fapadló
Fapadlóink háromféle klikk rendszerrel rendelkezhetnek – Ultraloc, T-lock és az új 2-Lock. Ezekkel a rendszerek úgy illeszthetők egymáshoz a padlólapok, hogy azok között nem keletkeznek rések és egyenetlen végek. Ezek mind gyorsan és könnyen használhatóak – különösen a 2-Lock, amely az eddiginél jobban gyorsítja a munkát. Ellenőrizze, hány sorra lesz szüksége – a helyiségben szellősen rakja le a padlólapokat – és bizonyosodjon meg arról, hogy az utolsó sor levágáskor nem lesz túl keskeny (kevesebb, mint 50 mm). Ha mégis így van, akkor vágja le az első sort úgy, hogy az utolsó is kellően széles maradjon. Így a padló erősebb lesz, és jobban fog kinézni.

Hozza ki a legjobbat a fa és laminált padlókból

A padlók bármely – Önnek tetsző – irányban fektethetők, de megjelenésük és teljesítményük akkor lesz a lehető legjobb, ha:

  • Hosszanti irányban fekteti le a téglalap alapterületű helyiségekben és folyosókon.
  • A fény felé fekteti le a négyzet alapú helyiségekben.

PVC padló
Különböző PVC padlók közül választhat, az innovatív ‘Floor in a Box’ és a ‘Starfloor’ termékektől kezdve a hagyományosabb tekercs formátumokig.
A Floor in a Box és a Starfloor termékek hátulja öntapadó, és könnyen a helyükre lehet őket ragasztani, és egy éles kés segítségével leszabható a falak mentén. A két termék mindaddig felszedhető, amíg a ragasztó tökéletesen nem szárad meg.

A TarkoSpray, a forradalmi aerosolos ragasztónk a többi típusú PVC fektetését könnyíti meg. Csak fújja a ragasztót közvetlenül a padlóra és görgesse rajta végig a PVC-t. Az öntapadó termékeinkhez hasonlóan, mindaddig felszedheti a padlót, amíg a ragasztó tökéletesen nem szárad meg.

Útmutató mellékelve
Részletes útmutatót mellékelünk valamennyi termékünkhöz. További információt tölthet le az egyes termékoldalakról vagy a dokumentumok közül.